Emdr Nedir

Yazar : Merve Kiraz 18/10/2024

EMDR NEDİR? NASIL İŞLER? Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR); göz hareketlerinin, kişide rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğinin Dr. Francine Shapiro tarafından keşfdilmesiyle uygulanmaya başladı. Bu terapötik teknik; danışanın yaşadığı ve etkisinden kurtulamadığı rahatsız edici olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırmasına ve işlemesine yardımcı olmak için, bilişsel davranışçı terapi (BDT), psikodinamik terapi ve bilateral uyarım gibi çeşitli yaklaşımları birleştirir. Bu teknik danışanların travmanın etkisinden çıkmasını ve rahatlamasını sağlayar. EMDR bir psikoterapi çeşididir, bu terapi boyunca zihnimizde yer alan anılarımıza ait bilgileri yeniden işleriz. Bilateral uyarım: iki taraflı uyaran verme (İTU) tekniğidir. Danışandan, terapistin parmağını takip ederek gözlerini sağa ve sola hareket ettirmesi istenir ve böylelikle beynin sol ve sağ yarımküresi hafifçe uyarılır. Çift yönlü uyaranlar göz hareketleri, kulaktan sesli uyaran veya dokunsal uyaran şeklinde verilebilir. EMDR HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR? EMDR öncelikle travmayla ilişkili bozuklukların, özellikle de travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavisinde uygulanır. EMDR terapisi Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı travmaları, fobiler; günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan olumsuz olaylar (şiddet, aşağılanma, reddedilme, ihmal veya başarısızlık) için EMDR TERAPİSİ HEDEFİ EMDR terapisi, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmasını ve bugünkü semptomların tedavisini hedefler. Bu süreçte, danışanın gelecekte karşılaşabileceği benzer sorunlar karşısında kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesi amaçlanır. EMDR PROTOKOLÜ Danışan Geçmişi: Terapist, danışanın geçmişini, semptomlarını ve terapötik hedeflerini anlamak için kapsamlı bir değerlendirme yaparak başlar. Gelecekle ilgili hedefler belirlenir ve tedavi planı oluşturulur. Hazırlık: Danışan

“ Travmatik deneyimler, kişinin yaşamında derin izler bırakabilir; ancak bu izler EMDR terapisi ile yeniden işlenebilir hale gelir. EMDR, beynin doğal iyileşme süreçlerini harekete geçirerek travmanın yükünü hafifletir ve danışanın geçmişin zincirlerinden kurtulmasına olanak tanır. - Dr. Francine Shapiro ”

EMDR hakkında bilgilendirilir, ve terapi sürecinde oluşabilecek sıkıntılar için gerekli başa çıkma becerilerine sahip olması sağlanır. Değerlendirme: Terapist, danışanın hedef anısını, bu anıyla ilgili bugünkü negatif inancını ve duygularını, bedenindeki hislerini ve yerini ve arzuladığı pozitif inancını belirlemesine yardımcı olur. Duyarsızlaştırma: Bu aşama travmatik anıların fiilen yeniden işlenmesini içerir. Danışandan, negatif inancını düşünmesi, negatif duygularını yaşaması ve tüm bunların bedeninde yarattığı değişimi hissetmesi istenir. Danışan işlemleme sırasında terapistin iki yöne hareket ettirdiği parmağını gözleriyle takip eder. Bu takip sürecine Bilateral Uyarım denir. Bu uyarımın, beynin her iki yarım küresini de uyararak travmatik anıların işlenmesini kolaylaştırdığı düşünülür Terapist her setten sonra, danışana zihninden geçenleri sorar, işlemlemeyi kontrol eder ve tüm süreçte danışana rehberlik eder. Anı daha az rahatsızlık verir hale gelinceye kadar işleme sürdürülür Yerleştirme: Anıyla ilişkili rahatsızlık önemli ölçüde azaltıldığında, Danışanın pozitif inancını pekiştirmek amacıyla setler uygulanır. Beden Taraması: Bu aşamada terapist, danışanın travmatik anıyla ilişkili kalan fiziksel hislere veya gerilime dikkat etmesi, bedenini taraması ve rahatsızlık veren bir duyum varsa işlenmesi sağlanır. Kapanış: Terapist danışana geribildirimde bulunur, gerektiğinde danışanın kendini güvende hissetmesi ve istikrarlı bir duruma dönebilmesi için gevşeme tekniklerini veya topraklama egzersizleri uygular. Seanstan sonra neler olabileceğini anlatır. Psikolojik tepkileri hakkında kısa notlar almasını ister. Yeniden Değerlendirme: Sonraki oturumlarda bir önceki seansın değerlendirilmesi yapılır. Terapist önceki seansta ulaşılmış pozitif sonuçların yerleşip yerleşmediğini kontrol eder. Ayrıca daha fazla işlem gerektirebilecek kalan sıkıntı alanlarını belirlemek için danışandan gelen yeni verileri değerlendirir ve işlemleme süreci devam eder veya diğer anılarla çalışılmaya başlanır.

Merve Kiraz

Klinik Psikolog
Diğer Yazılar
Terapiye İhtiyacımız Olduğunu Nasıl Anlarız

Terapiye Ne Zaman ve Hangi Koşullarda İhtiyacımız ...

Otizim

Otizm: Erken Tanı ve Tedavi Sürecinin Önemi Otizm, ...

Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı

Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı: Nedenleri ve Çözüm ...